• Advertisement
Euro4x4Parts

Mobiele communicatie onder vuur??

Tips, trucks en wat je verder kwijt wil over 4x4-en en wat niet onder de bovenstaande kopjes past.

Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor J&W » do okt 11, 2018 7:22 am

Zoals bekend zal wordt er aan een nieuw wetsvoorstel gewerkt wat ons kan gaan raken. Vanaf 1 juli 2019 mag je je telefoon helemaal niet meer gebruiken als je een voertuig bestuurd. Het doel van dit wetsvoorstel is om “appen” op de fiets te verbieden. De tekst is als volgt: “Het wordt verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen (dus inclusief de fiets) een mobiel elektronisch apparaat vast te houden.” In de huidige wetgeving wordt nog gesproken over een “mobiele telefoon”. In het nieuwe voorstel wordt dit verruimd naar een “mobiel elektronisch apparaat”.

Dit wetsvoorstel omvat dus straks ook portofoons en “bakkies” die 4 x 4 rijders veelal gebruiken voor onderlinge communicatie. Tot nu toe zijn deze niet verboden en in gebruik bij politie en hulpdiensten. Andere groepen gebruikers zijn bijvoorbeeld radioamateurs, vrachtwagenchauffeurs en sportevenementen. Kijk maar naar een wielerwedstrijd / ronde en je ziet de ploegrijders met deze apparatuur met de renners praten. Dit wordt dus in het nieuwe wetsvoorstel allemaal verboden immers, een portofoon moet je vasthouden en de microfoon van een “bakkie” is een (essentieel) onderdeel van een mobiel elektronisch apparaat waarmee je het apparaat bediend.

Het is maar de vraag hoe groot de impact van dit wetsvoorstel zal zijn. Vele kleinere 4 x 4 evenementen zijn op afgesloten terreinen of buiten de openbare weg. Kijk je echter naar grotere evenementen zoals in Budel dan verandert de zaak. Hier maak je (vooral) gebruik van de openbare weg. Uiteraard zijn er “handsfree” oplossingen te bedenken zoals “oortjes” bij portofoons maar dan alleen in combinatie met het gebruik van de VOX want zodra je een knopje in moet drukken kan men argumenteren dat je het apparaat bediend (of houd het vast). Misschien moet je in de toekomst altijd een bijrijder / navigator / radio operator meenemen OF niet meer communiceren onderweg.

Mooi voorbeeld van oer-Hollandse wetgeving waarbij je 1 gat probeert te dichten waardoor er elders 100 mensen verdrinken. Men wil in dit geval het “appen” tijdens het fietsen aanpakken maar door “met het oog op toekomstige ontwikkelingen” de wet (in dit geval) zo ruim te maken worden (wellicht onbedoeld) vele andere groepen benadeeld die buiten de bedoeling van de wet vallen.

Let op: bovenstaande is maar een mening gebaseerd op nieuwsberichten.
Avatar gebruiker
J&W
 
Berichten: 6
Geregistreerd: do maart 22, 2018 10:14 am

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Muddy Bandit » do okt 11, 2018 8:21 pm

En wat is het probleem?

Zolang ik niet vast sta in de drek heeft m'n lierslet niets te doen en kan die dus volop met die communicatie-apparatuur bezig zijn, en als ik wel vast sta in de drek moet m'n lierslet aan het werk en mag ik gewoon legaal bellen/appen omdat ik dan niets meer bestuur... helemaal prima toch?
En fietsen besturen doe ik al een jaartje of 25 niet meer, want ik betaal voor 24 uur per dag motorrijtuigenbelasting en daar maak ik dus ook optimaal gebruik van... maar daarvoor kon ik prima fietsen zonder communicatie-apparatuur, en lijkt me heel sterk dat de huidige generatie fietsen niet meer te gebruiken zijn zonder die apparaten.

Dat wetsvoorstel hadden ze er al veel eerder door moeten doen, en de handhaving daarop ook eens stevig verscherpen.... vreemde eenzijdige ongevallen waarvan ik wel een heel sterk vermoeden heb waar de oorzaak ligt is al dagelijkse paginavulling in de kranten, en mijn verzekeringspremie wordt daardoor ook opgejaagd.
Rustig aan.....
ben ik ook de hele dag druk mee...
Avatar gebruiker
Muddy Bandit
Mudderator
 
Berichten: 8518
Geregistreerd: di mei 15, 2007 8:34 pm
Woonplaats: almelo

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor erichendri » do okt 11, 2018 9:38 pm

Dit zijn 2 goed geschreven reacties, merci.
Zou ook gelijk het inhebben van de (1 of 2) oortjes verbieden.
Dan kunnen ze tenminste anderen horen in het verkeer.
Zal ook in de premie schelen.

Eric
NO MUD, NO FUN
erichendri
 
Berichten: 239
Geregistreerd: do maart 13, 2014 10:33 pm

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor camelroel » za okt 13, 2018 6:33 pm

Volgens mij mag je de telefoon of navigatie etc nog steeds bedienen als die in een houder zit. Dus even een steuntje voor de microfoon maken. :mrgreen:
Roel

Your car is your story so don't let others write the book.
Avatar gebruiker
camelroel
Opperspammer
 
Berichten: 6232
Geregistreerd: ma mei 31, 2010 9:44 pm
Woonplaats: Soms thuis in Lelystad.

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Wouter hoeks » za okt 13, 2018 9:15 pm

Losse microfoon aan zo’n flexibel ijzer armpje opt dashbord en het bedieningsknopje op de versnellingspook. Handsfree mag en ze kunne moeilijk verbieden je versnellingspook aan te raken :mrgreen:
Wouter hoeks
 
Berichten: 179
Geregistreerd: zo jul 20, 2014 10:18 pm
Woonplaats: Bergeijk

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Wowly » do okt 18, 2018 3:42 pm

In Budel tijdens het rijden in colonne is een bakkie erg fijn juist. Zo kun je elkaar op de hoogte brengen van zaken bv " fietsers!" of " wandelaars pas op met stof" zodat je ff langs de kant stopt of stapvoets gaat rijden maar ook elkaar waarschuwen " pas op voor de auto van rechts uit het paadje" of " deze put is erg steil eruit" zodat je het veilig houdt. Ook fijn om de groep bij elkaar te houden als er eentje verkeerd reed hahaha.

Ik denk dat de wethandhavers zoals ik ze ken erg goed zijn in het inschatten van hetgeen de rijstijl beinvloed. Een appje sturen tijdens het fietsen of autorijden is niet dat je bezig bent met het verkeer (in de brede zin van het woord) dus lijkt me dat ze daar wel voor beboeten. Een vrachtwagenschauffeur die zijn matties vraagt of het verkeer op de A2 doorloopt en hierbij zijn ogen op de weg en een hand aan het stuur zal denk ik gedoogd worden.
Wowly
 
Berichten: 66
Geregistreerd: vr apr 29, 2016 7:50 pm

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Börstel » za feb 09, 2019 11:49 pm

Ik zie dit draadje nu pas. Scherp opgemerkt in ieder geval, ik had die uitbreiding nog niet gezien.

Achter deze link zit de toelichting van de Minister die een ander wat meer verduidelijkt: https://www.rijksoverheid.nl/documenten ... ekens-1990

Hoewel aanvankelijk alles gericht lijkt op de mobiele telefoon, wordt toch kort toegelicht dat "alle mobiele elektronische apparaten afleiden" en dus verboden worden. Het lijkt mij dat daarmee inderdaad flink wat "collateral damage" is. Zoals walkie talkies die in de regel doelmatig worden gebruikt. Zo rij ik regelmatig met een maat stukken snelweg en hebben we dan walkietalkies mee. Even overleggen over een stopplaats kan met één druk op de knop. Wil ik hem daarvoor bellen, al is het handsfree: telefoon uit de beveiliging (code intoetsen), nummer zoeken, nummer intoetsen, op belknop drukken. En dan ook nog eens hopen dat de verbinding in één keer lukt, ook nog eens geen garantie. De afleidingsmomenten zijn dan talrijker en dat komt de verkeersveiligheid niet ten goede.

En of de bekende bakkies van vrachtwagens nu negatief zijn voor de verkeersveiligheid. Je kunt ook zeggen dat chauffeurs elkaar onderling op gevaren wijzen en dat is toch ook wat waard. Dus terwijl we af wilden van zwalkende, appende automobilisten en fietsers, worden nu ook heel veel andere mensen getroffen.

Wat is verder een mobiel elektronisch apparaat? Is dat een elektronisch apparaat dat niet afhankelijk is van een vaste stroomvoorziening? Dus een apparaat dat werkt op basis van een accu/batterij? Valt daar ook de afstandsbediening van de navigatie onder (even harder zetten: boete)? En je smartwatch dan? Dat zit om je pols, houd je dat dan automatisch vast? Zo nee, mag je dat dus wèl bedienen tijdens het rijden.

Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan dit voorstel. Levert vast weer interessante discussies op bij Wegmisbruikers.
Börstel
 
Berichten: 160
Geregistreerd: di dec 18, 2012 12:17 pm

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Wouter hoeks » zo feb 10, 2019 5:17 pm

Mobiele elektronische apparaten. Dus bakkie mag wel aangezien die ingebouwd en niet zonder stroom van de auto te gebruiken zijn. Portofoons of walkie talkie is wel mobiel dus mag niet.
Zo is hoe ik het lees. Anders zou je je autoradio ook nie mogen verzetten onder het rijden aangezien dat ook een elektronisch apparaat is :-k
Wouter hoeks
 
Berichten: 179
Geregistreerd: zo jul 20, 2014 10:18 pm
Woonplaats: Bergeijk

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Börstel » ma maart 25, 2019 3:57 pm

Het criterium "mobiel elektronisch apparaat" wordt wat preciezer aangeduid als een apparaat dat geschikt is voor gegevensverwerking.

Ik denk zelf dat óók een walkie talkie daar niet over valt. Het bedienen van bv. je brandweerpager tijdens het rijden zou dan weer wel strafbaar zijn.
Börstel
 
Berichten: 160
Geregistreerd: di dec 18, 2012 12:17 pm

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor bonzo » zo aug 25, 2019 9:37 am

Het mag dus wel, een microfoon met spreek sleutel in je hand tijdens het rijden, kwam toevallig deze info tegen.
Zendamateurs liepen ook tegen deze wet aan en zijn vragen gaan stellen.

Bron

Ham nieuws
https://www.hamnieuws.nl/vasthouden-microfoon-blijft-toegestaan/

toelichting op artikel 61A
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-872703.pdf


hieronder een copy/paste voor als die linkjes het niet meer doen na verloop van tijd

‘Vasthouden microfoon blijft toegestaan’
19/06/2019/33 Reacties/in overheid /door redactie
Op 1 juli a.s. wijzigt de wet- en regelgeving. Het vasthouden van een mobieltje tijdens het rijden mocht al niet, maar dat geldt straks voor alle bestuurders, ook op de fiets. Daar blijft het echter niet bij. Hamnieuws schreef hier al eerder over. Het vasthouden van ieder ‘mobiel elektronisch apparaat’ wordt verboden. En dit leidde tot onduidelijkheid. Want mag je nu wél of mag je nu niet een microfoon vasthouden tijdens het rijden.

De vraag is voorgelegd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar laat men weten:

Geachte heer,

In uw reactie op ons antwoord van 5 april heeft u een vraag gesteld over de situatie dat een mobilofoon, geplaatst op het dashboard, wordt gebruikt in combinatie met een microfoon in de hand. U betoogt dat de microfoon niet onder het verbod van het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat valt. U voert hiervoor aan dat de microfoon geen mobiel elektronisch apparaat is, maar een passief onderdeel.

Het verbod op het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden wordt per 1 juli 2019 opgenomen in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
——————————————————————————–
In de toelichting op deze wijziging van artikel 61a RVV 1990, wordt duidelijkheid verschaft over uw vraag. De spreeksleutel van een in het voertuig ingebouwde mobilofoon of 27MC-bakkie valt niet onder de term mobiel elektronisch apparaat.
——————————————————————————–

Er zijn nog twee aspecten van belang. Uiteraard moet iemand die zo’n spreeksleutel gebruikt op het verkeer blijven letten. Er mogen geen gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers ontstaan. Iemand die gevaar of hinder voor anderen veroorzaakt, is strafbaar op grond van de artikelen 5 en/of 6 van de Wegenverkeerswet 1994.
En verder wordt het gewijzigde artikel 61a RVV 1990 over twee jaar geëvalueerd. Daarbij zal ook specifiek gekeken worden naar het gebruik van een spreeksleutel.

Heeft u naar aanleiding van dit antwoord nog vragen en/of opmerkingen dan kunt u dit mailen naar publiek@minienw.nl.

Met vriendelijke groet,

HJBZ Burgerbrieven
Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

--- en het stukje van belang in de toelichting art 61A---


De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is dus ruimer dan de huidige term ‘mobiele
telefoon’. Onder de nieuwe term vallen in ieder geval alle mobiele telefoons. Ook
tabletcomputers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele
navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers met een video- of audiofunctie
vallen er in ieder geval onder, ook indien deze apparaten met snoeren en kabels zijn
verbonden aan het voertuig.
Smartwatches vallen ook onder het begrip mobiel elektronisch apparaat. Het om je pols
dragen van dergelijke apparatuur valt echter niet onder het begrip ‘vasthouden’. Dit
geldt ook voor andere apparatuur die bedoeld is om op of aan het lichaam gedragen te
worden. Ook zulke apparatuur, als die inderdaad op of aan het lichaam gedragen wordt,
wordt niet vastgehouden in de zin van artikel 61a RVV. Evenmin is er sprake van
vasthouden als iemand een mobiel elektronisch apparaat bedient via een knopje aan een
snoer.


73' Bonzo
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
LR90 V8 84/swift 07/Volvo c30/Ford transit
4x4 terrein info http://g.co/maps/bfa7c
Avatar gebruiker
bonzo
 
Berichten: 1961
Geregistreerd: zo aug 02, 2009 12:07 pm
Woonplaats: Landsmeer

Re: Mobiele communicatie onder vuur??

Berichtdoor Wowly » za sep 07, 2019 12:52 pm

Heee mooi gedaan Bonzo, ik ga er vanuit nu dat een bakkie met spreeksleutel gewoon kan worden gebruikt :)
Wowly
 
Berichten: 66
Geregistreerd: vr apr 29, 2016 7:50 pm


Keer terug naar • OVERIGE

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers.